Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 4, 2021 in Tematy inne |

Bułki z białym serkiem

W cukierniach dużym popytem cieszą się bułeczki z białym serem, które podawane są w formie drobnych drożdżówek. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że przygotowanie takiego wypieku jest bardzo proste i szybkie, z pewnością sprawi nam ono więcej frajdy niż zakup gotowego wypieku w cukierni, ciastkarni, czy też piekarni. Tego rodzaju bułeczki charakteryzują się przede wszystkim tym, że są niesamowicie lekkie i puszyste, a jednocześnie wyróżnia je słodziutki, intensywny smak. Jest to idealna opcja nie tylko dla młodszych osób kochających słodycze, ale także dla dorosłych, którzy lubią sobie od czasu do czasu pozwolić na trochę słodkości.

Kuchnia – Jak wypiec bułeczki z białym serem?

W celu przygotowania bułeczek z białym serem, wyposażyć musimy się w kilka niezbędnych składników. Potrzebować będziemy z pewnością drożdży, mleka, cukru, mąki, jajek, soli, masła, twarogu, cukru oraz budyniu waniliowego. Jeśli jesteśmy w posiadaniu wszystkich wyżej wymienionych składników, możemy zabierać się do pracy. Przygotowania należy zacząć od początku, a więc oczywiście – od ciasta. W celu przygotowania ciasta, należy rozpuścić zakupione drożdże w szklance ciepłego mleka, do której dorzucić powinniśmy łyżkę cukru, oraz trzy łyżki stołowe mąki pszennej. Całość należy niezwłocznie wymieszać i odłożyć na bok – taka mikstura w ciepłej temperaturze powinna przebywać około pół godziny. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich pozostałe składniki do uzyskania ciasta. Kolejnym krokiem będzie zmiksowanie ciasta bądź przygotowanie go przy pomocy dłoni, tak jak robiliśmy to kiedyś. Gotowe ciasto odkładamy na kolejną godzinę w celu wyrośnięcia. Kolejnym etapem będzie wyrobienie tytułowej masy serowej – ciasto należy rozwałkować, pokroić na stosunkowo duże, około 8-centymetrowe kwadraciki, na które nałożyć należy masę serową. Boki ciasta, a raczej ich przeciwne rogi, powinniśmy ze sobą połączyć. Ostatnim etapem będzie wypiekanie bułeczek – gotowe ciasto z masą w środku ustawiamy więc w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około kwadrans.