Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 4, 2021 in Zdrowie i uroda |

10 produktów o niskiej zawartości węglowodanów przydatnych do przygotowania posiłków w diecie “low carb”.

Żywność o niskiej zawartości węglowodanów przyciąga uwagę i zdobywa fanów, ponieważ jest lżejsza pod względem zawartości węglowodanów. W diecie low carb w naszym codziennym życiu występują warzywa, rośliny strączkowe i jarzyny, więc dość łatwo jest wprowadzić je do rutyny. W końcu mówimy o bardzo zdrowych opcjach, które stanowią część zrównoważonej diety.

Co to jest żywność o niskiej zawartości węglowodanów?

Termin “low carb” pochodzi z języka angielskiego i oznacza zasadniczo niską zawartość węglowodanów. Ale w końcu co to są pokarmy o niskiej zawartości węglowodanów? Faktem jest, że produkty o niskiej zawartości węglowodanów występują we wszystkich grupach żywności, takich jak owoce, warzywa, źródła białka, nasiona roślin oleistych itp. Ich cechą wspólną jest właśnie niska zawartość węglowodanów.

Czy jedzenie mniejszej ilości węglowodanów jest zdrowe?

W regularnej i zbilansowanej diecie 50% i 60% spożywanych kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. W przypadku diety o niskiej zawartości węglowodanów liczba ta zmniejsza się do 40% lub mniej. Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie mniejszej ilości węglowodanów może pomóc w spowolnieniu wchłaniania cukru, zapobiegając skokom insuliny. Spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów, zwłaszcza rafinowanych, może prowadzić do przybierania na wadze i gromadzenia się tłuszczu. Zasadą jest, aby priorytetowo traktować węglowodany pełne, które zawierają błonnik i inne ważne składniki odżywcze. Ten rodzaj diety może być bardzo korzystny, pod warunkiem że jest stosowany pod fachową opieką dietetyka, ponieważ zmiany w diecie mogą mieć wpływ na inne czynniki, wykraczające daleko poza utratę masy ciała. Należy zaznaczyć, że nie wszyscy odnoszą korzyści z ograniczenia węglowodanów. U niektórych osób, zwłaszcza tych, które uprawiają dużą aktywność fizyczną, mogą być zalecane inne zmiany w diecie. Wśród pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów znajdują się chude mięsa, białka roślinne, tłuszcze ze zdrowych źródeł, rośliny strączkowe i inne składniki, które są zalecane w każdym zdrowym jadłospisie.

10 produktów o niskiej zawartości węglowodanów i podstawowe informacje o nich.

Na liście potraw o niskiej zawartości węglowodanów wybraliśmy 10 superpożywnych propozycji, pysznych i bardzo ważnych, aby Twoje posiłki były bardziej kolorowe i zdrowe.

Owoce.

Istnieje kilka owoców uznawanych za low carb, takich jak cytryna, truskawka, awokado, kokos, jabłko i gruszka. Pomagają one regulować poziom glukozy we krwi, zapobiegając insulinooporności i dostarczając ważnych witamin.

Mięso.

Bez względu na to, czy jest to wołowina, czy wieprzowina, chude mięso jest bogate w białko — składnik odżywczy, który jest dłużej trawiony, a zatem sprzyja uczuciu sytości, co pozwala uniknąć nocnego głodu. Ponadto mięso nie zawiera węglowodanów, co oznacza, że nadaje się do stosowania w dietach niskowęglowodanowych i jest świetnym sprzymierzeńcem dla osób uprawiających aktywność fizyczną.

Ryby.

Tilapia, zębacz, okoń morski, morlesz czarny — wszystkie te ryby są doskonałym wyborem dla osób o niskiej zawartości węglowodanów, ponieważ są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka w pożywieniu. Ryby zimnowodne, takie jak łosoś, sardynki i tuńczyk, również dostarczają kwasów omega 3. Jest to zdrowy rodzaj tłuszczu o właściwościach przeciwzapalnych, pomagający w zapobieganiu chorobom serca i świetnie nadający się do stosowania w przepisach nisko węglowodanowych.

Ryż.

Najprawdopodobniej słyszałeś już o tej możliwości urozmaicenia ryżu w swoim daniu. Przygotowany z kalafiora stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, ponieważ jest bardzo pożywny, ma niską zawartość węglowodanów i wszystkie zalety zdrowotne.

Grzyby.

Grzyby należą do najlepszych produktów spożywczych o niskiej zawartości węglowodanów ze względu na swoje właściwości odżywcze, a także ze względu na to, że są prawdziwymi mistrzami w komponowaniu zdrowych i smacznych posiłków.

Migdały i orzechy.

Migdały i orzechy są źródłem “dobrego” tłuszczu i są bardzo dobrze akceptowane w diecie niskowęglowodanowej. Zaleca się unikanie nadmiernego spożycia, ponieważ zawierają one pewne ilości węglowodanów.

Warzywa.

Istnieją również pokarmy o niskiej zawartości węglowodanów bogate w błonnik, takie jak cukinia, ogórek, sałata, szpinak, rukola, brokuły, rzodkiewka, pomidor, kapusta, szpinak i wiele innych! Pomagają utrzymać uczucie sytości, są bogate w wodę, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom — nie wspominając o witaminach i minerałach, których dostarczają dla zdrowia.

Gorzka czekolada.

Na listę można wpisać również ciemną czekoladę, którą należy spożywać z umiarem. A tak przy okazji ta żywność ma wiele zalet, takich jak dobry nastrój, właściwości przeciwutleniające i korzystny wpływ na serce.

Ser.

Wiele serów, takich jak mozzarella, brie, parmezan, camembert, ser twarogowy i kozi, to produkty o niskiej zawartości węglowodanów, ponieważ zawierają niewiele węglowodanów i są dobrym źródłem białka. Oprócz tego, że nadają smak większej ochoty na więcej w wielu daniach codziennego użytku, pomagają w osiągnięciu sytości, a także w przyroście masy mięśniowej.

Świeża śmietana.

Podobnie jak sery, świeża śmietana jest pokarmem o niskiej zawartości węglowodanów dzięki dużej ilości białka i zdrowego tłuszczu. Umiarkowane spożycie tego składnika może być częścią zdrowej diety niskowęglowodanowej.